4 Mart 2014

5. Seri Tayland parası 1 Baht

   Japon Hükümeti tarafından 1942 yılında çıkartılan 5. Seri Tayland parası 1 Baht, 65 mm x 123 mm ebatlarında basılmıştır. 

   Kral Rama 8’in gençlik resimlerinin kullanıldığı 5. seri banknotlarda, Guilloche Design olarak adlandırılan, oldukça hassas, karmaşık ve birbirini tekrar eden desen tasarımlarından oluşan ince detay çizimleri bulunmaktadır.

Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 

   Çeşitli tonlarda kahverengi renklerin kullanıldığı 1 Baht’lık banknot’un ön yüzünde, sağ alt köşede Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü yer almaktadır. Banknot’un orta üst merkezinde Garuda amblemi (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) bulunmaktadır. Banknot’un sağ tarafında 8. Kral Ananda Mahidol’un ( Rama VIII 1935-1946 ) genç yaşta resmedilmiş askeri üniformalı portresi bulunmaktadır. Banknotların sol alt köşesinde Latin rakamı ile 1 Baht yazmaktadır. Banknot’un sol arka planında ise bir Budist tapınağı olan Wat Phu Mintr’in resmi bulunmaktadır.


Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 

   Ön yüzdeki gibi çeşitli tonlarda kahverengi renklerin kullanıldığı 1 Baht’lık banknot’un arka yüzünde, Royal Place’ın resmi, resmin hemen altında ise Tayca olarak sahte para basmanın cezası hakkında bir bilgi bulunmaktadır.

Paranın çıkış tarihi : 1942

Paranın ebatları : 65 mm x 123 mm

   Bir önceki yazımız 5. Seri Tayland parası 50 Satang hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder