24 Şubat 2014

Türkiye kartlarının Tayland Bankamatiklerinde kullanımı

  Bu yazımızda, Tayland’a ziyaret veya gezi amacıyla giden Türk vatandaşlarının Tayland’daki bankamatiklerin (ATM) kullanımı ile ilgili bilmesi gerekenler hakkında bilgiler vereceğiz.

   Tayland’da para çekimi ile alakalı akla ilk gelebilecek sorulardan birisi Türk bankalarına ait bir kart ile Tayland’da nakit çekimi yapılıp yapılamayacağı olduğu için konumuza buradan başlamak istiyoruz.


   Tayland bankalarında tüm ülkelerin kartları kullanılabildiği gibi Türk bankalarının da visa, master card gibi kredi kartları, bankamatik veya nakit kartları rahatlıkla kullanılabilmektedir. Nakit para ihtiyaçlarınızda herhangi bir bankamatikten ( ATM makinesinden ) kartınızla nakit çekimi yapabilirsiniz. Yalnız aklınızda bulunsun Tayland’da matiklerden döviz çekilemiyor. Tayland’da matiklerden para çektiğiniz zaman alacağını para biri her zaman Tayland Batı (THB) olacaktır. Tayland’da paramatiklerden hiçbir zaman USD, EURO gibi döviz cinsinde para çekilememektedir. Aynı şekilde Western Union’larda da para, gelen döviz cinsinden değil Tayland Bahtı olarak müşterilere verilmektedir. Örneğin Türkiye'den veya başka bir ülkeden Western Union aracılığı ile Tayland’daki bir kişiye USD,EURO veya herhangi bir cinste döviz yollandığında Tayland’daki alıcı kişi, yollanan bu parayı Tayland Bahtı olarak çekebilmektedir. 


   Tayland’da nakit çekim işlemlerinde bilmeniz gereken en önemli nokta ise Bankaların kestiği vergi bedelidir. Şubat 2014 yılı itibari ile tüm Tayland bankaları yabancı kartlarla yapılan nakit çekim işlemlerinde, standart vergi ücreti olan 150 Baht’lık bir bedeli vergi adı altında kesmektedir.Yani Tayland’da, Tayland Bankalarına ait kartlar dışındaki kartlarla çekilecek her nakit çekim işlemi başına 150 Baht vergi alınmaktadır. Burada yanlış anlaşılmaması gereken önemli nokta 150 Baht’lık verginin çekim tutarına göre değil çekim işlemi başına alındığıdır. Yani Tayland’da bankamatiklerden 500 Baht’ ta çekseniz 5.000 Baht’ta çekseniz standart ücret olarak 150 Baht vergi kesilmektedir. Bu verginin en aza indirgenebilmesi için size önerimiz ihtiyacınız olabilecek 2-3 günlük parayı bir seferde çekmeniz olacaktır. Örneğin Tayland’da tatildesiniz dönmenize de 4 gün var. Nakit paranız bitti ve Türkiye'deki hesabınızdan nakit para çekeceksiniz. Bu durumda her gün günlük para çekmek yerine 4 gün boyunca ihtiyacınız olabilecek parayı tek seferde matikten çekmeniz size 450 Baht kar ettirecektir.



   Bu vergi kesintisinin dışında birde döviz kur farkından ve uygulanıyorsa bankanızın yurt dışı çekim ücreti olarak sizden keseceği kesintiler olmaktadır. Bu kesintiler Türkiye’de çalıştığınız bankaya, parayı çektiğiniz günün Türkiye ve Tayland’daki döviz kurlarına göre değişiklik göstermektedir.

   Nakit çekimler için bilmeniz gereken diğer bir nokta ise paramatiklerin verdiği banknotların birimleridir. Pek çok bankanın bankamatiği nakit çekimlerinde sadece 50 Baht, 100 Baht, 500 Baht ve 1,000 Bahtlık banknot ( kağıt para ) ve katlarını vermektedir. Bu yüzden matiklerden küsüratlı rakamlara sahip bir meblağ çekemezsiniz. 


   Türkiye kartlarının Tayland Bankamatiklerinde kullanımı hakkında akla gelebilecek sorulardan biriside günlük para çekme limitinin ne kadar olduğudur. 


   Tayland’da yabancı kartlarla günlük para çekme limiti 20.000 Baht ila 30.000 Baht arasında bankadan bankaya göre değişmektedir. Bu yüzden 20.000 Baht’ın üzerindeki nakit ihtiyaçlarınızda, ihtiyacınızdan 1-2 gün önce, günden güne para çekmeye başlamanızda yarar var. 


   Nakit çekimi için bankamatik bulmakta sıkıntı çekmeyeceğiniz Tayland’da, bankaların önünde bulunan bankamatiklerin dışında her Family Mart ve 7 Eleven marketlerinin önünde, alışveriş merkezlerinin giriş çıkışlarında veya tuvalet koridorlarında bir bankamatik cihazı rahatlıkla bulabilirsiniz. Buralardan çekeceğiniz paralarda da vergi çekim ücretleri ve döviz kur farklarından dolayı kesilecek kesintiler değişmemekte, işlem ücretleri aynen uygulanmaktadır.


   Tayland’da 2014 yılı itibari ile toplam 17 adet yerel banka bulunmaktadır. Tayland’da ki bankamatiklerin renkleri hakkında da size biraz bilgi vermek isteriz. Her bankamatik bağlı olduğu bankanın rengindedir. Tayland’da sıklıkla rastlayabileceğiniz en önemli 6 Banka ve bankamatiklerinin renkleri şunlardır;


- Sarı renkli bakamatikler : Krungsri Bank ( Bank of Ayudhya )

- Yeşil renkli bakamatikler : Kasikorn Bank
- Koyu mavi renkli bakamatikler : Bangkok Bank
- Mor renkli bakamatikler : Siam Commercial Bank ( SCB )
- Açık mavi renkli bakamatikler : Krung Thai Bank
- Turuncu renkli bakamatikler : Thanachart Bank ‘ ait bankamatiklerdir. 

   Her bankanın döviz kur oranları bir miktar değişiklik göstermektedir. Bu yüzden nakit para çekimlerinde sizden kesilen kur farkları bankadan bankaya göre değişiklik gösterecektir. 


   Bu konu hakkında merak ettiğiniz, öğrenmek istediğiniz veya aklınıza takılan sorular varsa, sayfanın sonunda bulunan yorum kısmından sorularınızı sormaya lütfen çekinmeyin.


   Bir önceki yazımız 2012 yılında basılan 100 Baht’lık hatıra parası hakkında bilgiler vermektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder