8 Mart 2014

Tayland döviz kurları

   Genel anlamda dalgasız bir kur seyrine alışık olunan Tayland’da kurların yükselmesi, pirinç, şeker, şeker kamışı, mısır, kauçuk, hindistan cevizi gibi Tayland'ın en önemli ihracat ürünlerinin fiyatlarını da etkilemiştir.

   Siyasi nedenler, gösteri ve protestolar nedeni ile 2014 yılı başlarında oldukça hızlı bir şekilde yükselişe geçen Tayland’daki döviz kurlarının Kasım 2014 itibari ile normal seyrine dönmesi beklenmektedir.

   Siyasi ve ekonomik olaylar haricinde, dövizin normal seyrinde hareket ettiği gün ve tarihlerde Tayland’da döviz kurları şu şekildedir; Tayland’da sıklıkla kullanılan 1 Amerikan doları yaklaşık olarak 31 Baht, 1 Euro ise yaklaşık olarak 42 Baht civarında işlem görür.

   Tayland’da hemen herde bir döviz ofisine rastlamak mümkündür. Döviz büroları haricinde tüm bankalarda da her türlü döviz alış verişi yapılabilmektedir. Ancak genel anlamda döviz ofislerinin kurları bankalara nazaran daha iyi kurlara sahiptir.


   Tayland’da gelirken getireceğiniz dövizlerin eski olmamasına, döviz basım tarihlerinin 13 yılı geçmiş olmamasına dikkat ederseniz iyi olur çünki genelde banka ve döviz ofisleri eski tarihli ve zarar görmüş paraları almıyorlar.

   Tayland’da dolar kurları banknot değerine göre değişkenlik göstermektedir. 1 dolarlık banknotların değerleri düşük, 5 ile 20 dolarlık banknotların değerleri orta, 50 ve 100 dolarlık banknotların kur değerleri ise daha yüksektir. Pek çok kişi bunun nedenini merak etmektedir. Burada küçük banknotların daha düşük kurlardan bozulmasının mantığı tamamen paranın nakliye maliyeti ile doğru orantılıdır. Örneğin 20 adet 1 dolarlık kağıt paranın nakliyesi, 20 dolarlık 1 adet kağıt paranın nakliyesinden daha pahalıdır çünki 20 adet 1 dolarlık banknot 1 adet 20 dolarlık bankonat'tan daha hacimli ve ağırdır. Bu farklı kur politikası sadece Usd için geçerlidir. Diğer döviz birimlerinde böyle bir politika uygulanmamaktadır.

   Bir önceki yazımız Tayland'ın 2014 enflasyon oranları hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder