15 Şubat 2014

Tayland’da demir paraların üretimi

   Tayland’da kullanılan demir paraların (demir baht’ların) üretimi Tayland darphanesi tarafından dört aşamalı olarak yapılmaktadır. Bu aşamalar;

1. Bozuk para şablon ve tasarımının hazırlanması :

   Bu aşamada basılacak madeni paranın ön ve arka yüzeyinde bulunan desen ve resimlerin tasarımları itina ile hazırlanır.
Tayland paralarının tamamında, Tayland Kraliyet Kurulu tarafından onaylanarak kanunlaştırılan ilk kurala göre Majesteleri Bhumibol Adulyadej’ın resminin bulunması zorunludur.

   Darphanenin para tasarımcıları kağıt üzerinde paraların resim ve desenlerini tasarladıktan sonra bu tasarımları kil kullanarak belli ölçeklerde büyütür ve 3 boyutlu olarak para kalıbı yapımı için hazırlarlar. Yapımı oldukça meşakatli olan 3 boyutlu kalıp çalışmalarında tasarımcılar oldukça dikkatli ve hassas çalışırlar.



2. Mühür ve kalıp hazırlanması :

   3 boyutlu olarak hazırlanan para tasarımları bu bölümde baskı onayından geçerler. Baskı için kalıbı çıkartılacak paraların şablonları yine büyük bir titizlik içinde temizlenip varsa pürüzlü veya bozuk yerleri düzeltilir ve kalıp yapımı için sıfır hatalı duruma getirilir.

   Temizlenip hazırlanan bu şablonlar,epoksi'den yapılan kalıplar haline getirilir ve baskıya verilir.



3. Madeni paraların üretimi :

   Kalıpları hazırlanan madeni Baht’ların basımına başlanması için önce her iki yüzeyi boş olan yuvarlak madeni paralar hazırlanır.
Madeni boş paralar, külçe kalınlığına göre ayarlanmış kalıplarda döküm usulü ile hazırlanır. Dökümden çıkan boş madeni paralar pürüssüzlük için makine yardımı ile zımparalanıp çeşitli kimyasallar ile yıkanıp temizlenir ve madeni Baht’ların basımına hazır hale getirilir.

   Boş yüzeyli paralar, bozuk para basma makinesine aktarılır ve paraların her iki yüzü bu makinede işlenerek kullanıma hazır hale getirilir.

4. Basılan paraların stoklanması :

   Tüm bu süreçlerin sonunda artık piyasaya sürülüp kullanıma hazır hale gelen madeni Baht’lar para birimlerine göre ayrılıp depolanır ve dağıtılacağı günü beklerler.

   Kısaca Tayland Darphanesinin bozuk para üretimini özetleyecek olursak;

   İlk aşamada bozuk paralarının şablonları tasarım atölyesi tarafından hazırlanır ve hazırlanan şablonlar ikinci aşama olan mühür üretimi bölümüne gider. Bu bölümde demir paraların mühürleri ve baskı kalıpları hazırlanır. Üçüncü aşamada darphane, boş yüzeyli madeni paraları hazırlayıp  ikinci aşamalardan gelen para kalıpları ile madeni paraları basar ve dördüncü aşama olan stoklama ve dağıtım bölümünde gönderir. Dördüncü aşamada demir paralar adet ve cinslerine göre ayrılıp stoklanır ve ihtiyaç halinde buradan alınıp piyasaya sürülür.

   Bir önceki yazımız Tayland hatıra paraları hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder