6 Mart 2014

Tayland ekonomisinin canlı kalmasının sırrı

   Tayland’da devamlı sıcak paranın dönmesinin ve ekonominin canlı tutulabilmesinin en büyük sırrı ülke içinde Baht kullanımının teşvik edilerek Baht’ın devamlı kontrol altında tutulmasından kaynaklanmaktadır.

   Tayland içinde sürekli olarak ülkeye giren dövizin absorbe edilerek Baht’a çevrilmesi ve paranın Baht olarak kullanılması sağlanmaktadır.


   Tayland’da bir bankada döviz hesabı açtığınızda aylık olarak hesabınızdan çeşitli kesintiler alınır bu da yabancıların paralarını ülke içinde Baht olarak tutmasını sağlar. 


   Western Union vasıtası ile Tayland dışındaki ülkelerden Tayland’a aktarılan paralar Tayland’daki alıcıya her zaman Baht olarak olarak ödenir. Başlangıçta bunlar ufak detaylar gibi gözükse de ülke içindeki yabancı nüfus göze alındığında aylık işlem hacimleri çok yüksek meblağlara ulaşmaktadır.



   Tayland’ı ziyaret edenler de iyi bilirler, Tayland içinde hiçbir zaman alışverişlerde döviz kullanılmaz. Satıcıya döviz uzatıldığı zaman ya satıcı bu dövizi oldukça düşük kurdan hesaplar yada size köşedeki döviz bürosundan dövizi bozdurup gelmenizi söyler.


   Bunların haricinde, 2014 yılında Tayland Merkez Bankası ülkeden para çıkışını engellemek için yeni tedbirler almaya hazırlanmaktadır. Bu tedbirler arasında devlet tahvili alımlarında uygulanacak ek vergilendirilme de bulunmaktadır.

   Ülke içinde uygulanan bu gibi ekonomik taktikler sayesinde ülkede Baht'ın kullanımı arttırılmakta ve bu da ekonomiye olumlu yönde geri dönüş sağlamaktadır.


   Bir önceki yazımız Tayland altın piyasası hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder