6 Mart 2014

Tayland altın piyasası

   Tayland altını yüzde 96.5 veya 23 karat olması nedeni ile dünyaca ünlüdür. Tayland altını, Tayland para birimi olan Baht ile ölçülür. 1 Baht 15.244 gram külçe altına veya 15.16 gram mücevhere eşdeğerdir.

   Tayland’da altının değerleri Tayland Altını Tüccarlar Derneği ( Thai Gold Traders Association ) tarafından belirlenir. Tayland altın piyasası, dünya piyasası kadar dalgalı olmayan bir altın kuruna sahiptir.

   Tayland altın piyasasının son derece hareketli olduğu 2014 yılında Tayland altın taleplerinin %’de 125 artış göstermesi ile tüm dünyanın gözleri Tayland’a çevrildi.

   Dünya Altın Konseyinin açıkladığı istatistiklere göre Tayland’da külçe altına olan talep yüzde 125 artış kaydederek ülkenin toplam altın talebi 35,6 tona ulaştı.


   Tayland coğrafi konumu nedeni ile Asya ülkeleri arasında adeta bir köprü vazifesi görmektedir. Altına olan talebin artmasındaki en büyük etken de Tayland’ın coğrafi konumudur. Tayland’ın Vietnam ve Hindistan gibi ülkelere altın satmak için aracı ülke olarak kullanılıyor olması altın talebindeki hızlı yükselişin kaynağıdır. 

   Coğrafi konumunun dışında ülkenin kısa vadeli faiz oranlarının sıfıra yakın olması ve 2010 yıllarından bu güne Tayland’da gerçekleşen eylem ve protestoların da önemi bulunmaktadır. 

   Bir önceki yazımız Tayland’da vergi sistemi yapısı hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder