5 Mart 2014

4. Seri Tayland paraları

   Büyük Doğu Asya Savaşı sırasında, Tayland Hükümeti Japonlarla çeşitli anlaşmalar imzalayarak 1941 yılının sonlarına doğru Japonlarla müttefik olmuştur. Tayland bu müttefiklik nedeni ile daha önce çalıştığı İngiltere’deki Thomas De La Rue & Company Limited şirketi ile çalışmaya bu yıllarda ara vermiştir.

   Bu yıllarda Tayland Hükümeti para siparişlerini Japon Hükümetine vermiş olsa da savaşın kızışması ile beraber paraların nakil edilmesinde ciddi zorluk ve sıkıntılar yaşanacağından Tayland Hükümeti yerli malzemeler kullanarak banknotları kendi basmaya karar vermiştir.

   Hükümet tarafından Royal Thai Survey Department (Tayland inceleme departmanı ) ve Naval Hydrographic Department ( Deniz Hidrografi depertmanı ) banknotların basım işleri için görevlendirilmiştir. 

   4. Seri Tayland paraları özellikleri bakımından İngiliz Thomas De La Rue & Company Limited şirketi’nin bir önceki 4. seride bastığı paralar ile aynı özelliklere sahiptir. Kanchanaburi’deki Tayland kağıt fabrikasının üretiği para kağıtlarına basılan bu seri banknotların ön yüzlerinde Royal Thai Survey Department ibareleri bulunmaktadır.

   Tayland Hükümeti tarafından 1 Baht, 10 Baht, 20 Baht ve 100 Baht olarak basılan 4 çeşit banknotun renkleri ise;

   1 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda mavi renkte,

   10 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda kahverengi renkte,

   20 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda yeşil renkte,

   100 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda mavi renkte basılmıştır.


Paraların ön yüzlerine ait bilgiler : 

   Tüm banknotların ön yüzlerinin sol tarafında 8. Kral Ananda Mahidol’un ( Rama VIII 1935-1946 ) genç yaşta resmedilmiş askeri üniformalı portresi bulunmaktadır.Sağ alt köşelerde Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü yer almaktadır. 1, 5, ve 20 Bahtlık banknotların orta üst merkezinde, 100 Bahtlık banknotun sol üst köşesinde Garuda amblemi (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) bulunmaktadır. Garuda ambleminin sağında ve solunda kırmızı renklerle banknot’un seri numaraları yazmaktadır. Banknotların sol alt köşelerinde Latin rakamı ile, sağ üst köşelerinde Tay rakamı ile banknotların değerleri yazmaktadır. Yalnız 100 Bahtlık banknotta her iki köşede de paranın değeri Latin rakamı ile yazılmıştır. Banknotların alt orta merkezlerinde Tayca olarak sahte para basmanın cezası hakkında bilgi yazmaktadır.

Paraların arka yüzlerine ait bilgiler : 

   Tüm banknotların arka yüzlerinde, Bangkok’daki Dusit Sarayı içinde yer alan Anantasamakom Throne Hall isimli resepsiyon salonunun resmi bulunmaktadır. Neo Klasik tarzda inşa edilmiş salon günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Resmin hemen altında ise Tayca olarak sahte para basmanın cezası hakkında bilgi yazmaktadır. Banknotların sağ üst köşelerinde Latin rakamı ile, sol üst köşesinde Tay rakamı ile banknotların değerleri yazmaktadır. Yalnız 100 Bahtlık banknotta her iki köşede de paranın değeri Latin rakamı ile yazılmıştır.

Paraların çıkış tarihi : 1942

   Bir önceki yazımız 5. Seri Tayland parası 1.000 Baht hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder