4 Mart 2014

5. Seri Tayland parası 1.000 Baht

   Japon Hükümeti tarafından 1942 yılında çıkartılan 5. Seri Tayland parası 1.000 Baht, 70 mm x 130 mm ebatlarında basılmıştır. 

   Kral Rama 8’in gençlik resimlerinin kullanıldığı 5. seri banknotlarda, Guilloche Design olarak adlandırılan, oldukça hassas, karmaşık ve birbirini tekrar eden desen tasarımlarından oluşan ince detay çizimleri bulunmaktadır.

Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 

   Çeşitli tonlarda kahverengi ve yeşil renklerin kullanıldığı 1.000 Baht’lık banknot’un ön yüzünde, sağ alt köşede Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü yer almaktadır. Banknot’un orta üst merkezinde Garuda amblemi (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) bulunmaktadır. Garuda ambleminin sağında ve solunda banknot’un seri numaraları yer almaktadır. Banknot’un sağ tarafında 8. Kral Ananda Mahidol’un ( Rama VIII 1935-1946 ) genç yaşta resmedilmiş askeri üniformalı portresi bulunmaktadır. Banknotların sol alt köşesinde Latin rakamı ile 1.000 Baht yazmaktadır. Banknot’un sol arka planında ise Grand Palace’daki Chakri ve Dusit binalarının resimleri, resimlerin hemen altında ise Tayca olarak sahte para basmanın cezası hakkında bilgi yazmaktadır.


Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 

   Ön yüzdeki gibi çeşitli tonlarda kahverengi renklerin kullanıldığı 1.000 Baht’lık banknot’un arka yüzünde, Royal Place’ın resmi, resmin hemen altında ise Tayca olarak sahte para basmanın cezası hakkında bir bilgi bulunmaktadır. Banknotun sağ üst köşesinde Latin rakamı ile, sol üst köşesinde Tay rakamı ile 1.000 yazmaktadır.

Paranın çıkış tarihi : 1942

Paranın ebatları : 70 mm x 130 mm

   Bir önceki yazımız 5. Seri Tayland parası 100 Baht hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder