5 Mart 2014

İngilizler tarafından basılan 4. Seri Tayland paraları

   8. Tayland Kralı Ananda Mahidol’un ( Rama VIII 1935-1946 ) döneminde İngiltere’deki Thomas De La Rue & Company Limited şirketi tarafından 1938 yılında basımına başlanan 4. Seri Tayland paraları 1 Baht, 5 Baht, 10 Baht, 20 Baht ve 1,000 Baht’lık bankonatlar olarak basılmıştır.

   5 çeşit olarak basılan 4. Seri banknotlarda ana unsur olarak genç yaşta Tayland Kralı olan Ananda Mahidol işlenmiştir.

   Thomas De La Rue tarafından 1 Baht, 5 Baht, 10 Baht, 20 Baht ve 1,000 Baht olarak basılan 4 çeşit banknotun renkleri ve ön yüzlerinde yer alan resimler ise;

   1 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda mavi renkte basılmıştır. Banknotun ön yüzünde Kral Ananda Mahidol’un portresi ve 2. Kral Buddha Loetla Nabhalai tarafından Bangkok’da 1827-1828 yıllarında inşa ettirilen Phra Samut Chedi tapınağı’nın resmi bulunmaktadır.

   5 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda koyu kahverengi renkte basılmıştır. Banknotun ön yüzünde Kral Ananda Mahidol’un portresi ve geçmişi MÖ. 4. yüzyıla kadar dayanan, Phra Pathom Chedi tapınağı’nın resmi bulunmaktadır.

   10 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda açık kahverengi renkte basılmıştır. Banknotun ön yüzünde Kral Ananda Mahidol’un portresi ve Mahakarn Fortress Center’ın resmi bulunmaktadır.

   20 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda yeşil renkte basılmıştır. Banknotun ön yüzünde Kral Ananda Mahidol’un portresi ve Golden Mountain Stupa’nın resmi bulunmaktadır.

   1,000 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda kırmızı renkte basılmıştır. Banknotun ön yüzünde Kral Ananda Mahidol’un portresi ve Chonburi’nin batı kıyısında, Chao Phraya Nehri üzerinde bulunan, Bangkok’daki Budist tapınağı Wat Arun’un (Temple of Dawn olarakta bilinir ) resmi bulunmaktadır.


Paraların ön yüzlerine ait bilgiler : 

   Tüm banknotların ön yüzlerinin sol tarafında 8. Kral Ananda Mahidol’un ( Rama VIII 1935-1946 ) genç yaşta resmedilmiş askeri üniformalı portresi bulunmaktadır.Sağ alt köşelerde Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü yer almaktadır. Banknotların üst orta merkezlerinde Garuda amblemi (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) bulunmaktadır. Garuda ambleminin sağında ve solunda kırmızı renklerle banknot’un seri numaraları yazmaktadır. Banknotların sol alt köşelerinde Latin rakamı ile, sağ üst köşelerinde Tay rakamı ile banknotların değerleri yazmaktadır. Banknotların alt orta merkezlerinde Tayca olarak sahte para basmanın cezası hakkında bilgi yazmaktadır.

Paraların arka yüzlerine ait bilgiler : 

   Tüm banknotların arka yüzlerinde, Bangkok’daki Dusit Sarayı içinde yer alan Anantasamakom Throne Hall isimli resepsiyon salonunun resmi bulunmaktadır. Neo Klasik tarzda inşa edilmiş salon günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Resmin hemen altında ise Tayca olarak sahte para basmanın cezası hakkında bilgi yazmaktadır. Banknotların sağ üst köşelerinde Latin rakamı ile, sol alt köşesinde Tay rakamı ile banknotların değerleri yazmaktadır.

   Bir önceki yazımız 4. Seri Tayland paraları hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder