20 Şubat 2014

2011 yılında basılan 100 Baht’lık hatıra parası

   2011 yılında basılan 100 Baht’lık hatıra parası, Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej’in ( Doğum tarihi : 5 Aralık 1927 ) 84. doğum günü için Tayland Bankası ( Bank of Thailand ) tarafından basılmıştır.

   Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej Rama IX ( 9.Rama ) Tayland'ın 9. Kralıdır bu yüzden bu 100 Baht'lık özel gün parasından 9.999.999 ( Dokuz milyon dokuzyüz doksan dokuzbin dokuzyüzdoksandokuz ) adet basılmıştır.


   Kral'ın 84. yaş günü olması nedeni ile Banknot'un eni 84 mm. olarak tasarlanmıştır. Bhumibol Adulyadej'in 9. Kral olması nedeni ile de 1+6+2 = 9 (9. Kral'ı sembolize etmektedir) işleminin sonucundan 9 elde edildiği için Banknot'un boyu 162 mm. olarak tasarlanmıştır. Banknot'ların seri numaraları ise 9. Kral ( 9. KİNG ) anlamını ifade eden 9K seri numarası ile başlatılarak basılmıştır. 


Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 


   Kırmızı ve altın renklerinin hakim olduğu Banknot’un ön yüzünde, metalik altın mürekkep ile basılmış Kral Bhumibol Adulyadej'in portresi bulunmaktadır. Kral’ın sağ omuzu üzerindeki gümüş renkli Garuda (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) amblemi üzerine ise Kral’ın baş harfleri yazmaktadır.



Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 


   Yine metalik altın renginin hakim olduğu Banknot’un arka yüzünde Kral’ın Chiang Mai’de bulunan Mae Roem Rezarvlerine yaptığı gezi ve halkı ziyareti tasvir edilmiştir. Zirai alanda oldukça büyük yenilik ve gelişimlere imza atan Kral Bhumibol Adulyadej arka planda yerel halka zirai alandaki yenilikleri öğretirken ve simgesel olarak pirinç ekimi yaparken resmedilmiştir. Müziği ve sanatı çok seven Kral Bhumibol Adulyadej'in saksafon çalarken tasvir edilmiş bir resmide arka planda bulunmaktadır.


Paranın basım tarihi : 2 Aralık 2011


Paranın ebatları : 84 mm x 162 mm


   Bir önceki yazımız 2010 yılında basılan 100 Baht’lık hatıra parası hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder