20 Şubat 2014

2010 yılında basılan 100 Baht’lık hatıra parası

   2010 yılında basılan 100 Baht’lık hatıra parası, Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej ve Kraliçe Sirikit’in evliliklerinin ve Kral’ın taç giymesinin 60. yıl dönümü olması nedeni ile Tayland Bankası ( Bank of Thailand ) tarafından basılmıştır.

   Bhumibol Adulyadej'in Kral 9. Rama olması nedeni ile Banknot'ların seri numaraları 9R seri numarası ile başlatılarak basılmıştır.


   Kral Bhumibol Adulyadej Tayland'ın 9. Kralıdır. 9.999.999 ( Dokuz milyon dokuzyüz doksan dokuzbin dokuzyüzdoksandokuz ) adet basılan hatıra parasının basım adedi 9. Kralı sembolize eder.

Paranın ön yüzüne ait bilgiler :


   Kırmızı tonların hakim olduğu Banknot’un ön yüzünde, Kral Bhumibol Adulyadej’in Komutan üniformalı portresi bulunmaktadır. 100 Baht’lık hatıra parası, Tayland’da 2014 yılı itibari ile halen kullanımda olan, 2004 yılında basılan 15. serinin 100 Baht’lık Banknot’u ile aynı ebat ve karakteristik özelliklere sahiptir. 



Paranın arka yüzüne ait bilgiler :


   Kırmızı tonların hakim olduğu Banknot’un arka yüzünde, Kral ve Kraliçe’nin portleri bulunmaktadır. Portrede Kral el sallayarak selamlama yaparken tasvir edilmiştir. Kralın hemen altında Tayland rakamları ile 100 yazmaktadır. 100 Baht’ın sol üst köşesinde, kırmızı ve mavi renklerde Tayland bayrağı üzerinde Kral’ın kırmızı baskılı mührü bulunmaktadır. Mührün hemen altındaki beyaz alanda Kral’ın saydam olarak basılmış portresi bulunmaktadır. Saydam portrenin sağında bulunan beyaz daire içinde Latin rakamları ile yazılmış, kırmızı ve beyaz renkli 100 rakamı bulunmaktadır.

Paranın sağ üst köşesinde Tayland Kraliyet amblemi Garuda (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) yer almaktadır. Amblemin hemen altında ise Kral’ın taç giyme töreni sırasında tasvir edilmiş bir portresi bulunmaktadır.

Paranın basım tarihi : 4 Mayıs 2010


Paranın ebatları : 72 mm x 150 mm


   Bir önceki yazımız 2007 yılında basılan 16 Baht’lık hatıra parası hakkında bilgiler vermektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder