20 Şubat 2014

2012 yılında basılan 80 Baht’lık hatıra parası

   2012 yılında basılan 80 Baht’lık hatıra parası, Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej'in eşi Kraliçe Sirikit’in ( Doğum tarihi : 12 Ağustos 1932 ) 80. doğum günü için Tayland Bankası ( Bank of Thailand ) tarafından 2.000.000 ( İki milyon ) adet basılmıştır.

   80 Baht’lık Banknot'un en ölçüsünün 80 mm. olarak tasarlanması, Kraliçe'nin 80. yaş gününü temsil etmektedir. Banknot'un diğer önemli özelliği ise mavi rengidir. Tayland gelenek ve inanışlarına göre haftanın her günü için belirlenmiş renkler bulunmaktadır. Bu renklerden Cuma gününe karşılık gelen renk mavi dir. Banknot'daki baskın rengin mavi olmasının nedeni de Kraliçe'nin doğum günün Cuma gününe denk gelmesinden kaynaklanmaktadır. Banknot'un emniyet şeridinde kullanılan koyu mavi renkli baskılar 8 mm ve katları olarak düzenli bir şıra ile dizilmiştir. Para ışığa tutulduğunda emniyet şeritleri üzerinde gül figürü gözükür.


Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 


   Mavi ve kahverengi tonların hakim olduğu Banknot’un ön yüzünde, Kral ve Kraliçenin portresi bulunmaktadır. Portrelerin altındaki gül motiflerinin sol tarafında Latin rakamları ile 80, sağ tarafında ise Tayland rakamları ile 80 yazmaktadır. Banknot'un orta kısmında yer alan kahverengi fonun sağ ve sol tarafı mavi renkte tasarlanmıştır. Banknot’un sağ üst köşesinde Kraliçe’nin tuğrası bulunmaktadır. Paranın sol tarafında Kral Bhumibol Adulyadej, Kraliçe Sirikit'e Taç takarken tasvir edilmiş resim bulunmaktadır.



Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 


   Mavi renklerin ağırlıklı olarak kullanıldığı Banknot’un arka yüzünde, oval çerçeve içinde Kraliçe Sirikit'in gençliğinden bir portre bulunmaktadır. Portrenin hemen solunda ise Kraliyet ailesi resmedilmiştir. Kraliçe’nin portresinin sağında kalan alanda, Kraliyet faaliyetlerinden bazı önemli anların tasvirleri bulunmaktadır. 


Paranın basım tarihi : 9 Ağustos 2012


Paranın ebatları : 80 mm x 162 mm


   Bir önceki yazımız 2011 yılında basılan 100 Baht’lık hatıra parası hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder