20 Şubat 2014

2007 yılında basılan 16 Baht’lık hatıra parası

   2007 yılında basılan 16 Baht’lık hatıra parası, Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej’in 80. doğum günü olması nedeni ile 1 Baht, 5 Baht ve 10 Baht şeklinde 1 adet kağıt para olarak Tayland Bankası ( Bank of Thailand ) tarafından 15.000.000 ( Onbeş milyon ) adet basılmıştır.

   9R ve 9K seri numarası ile başlayarak basılan Banknotlar'ın seri numaraları Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej Rama IX ( 9.Rama )'yı sembolize etmektedir. 9R 'nin anlamı 9. Rama - 9K 'nın anlamı ise 9. Kral (King) anlamlarını ifade etmektedir. Her Banknot'un orta üst kısmında Garuda (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) amblemi bulunmaktadır.


   Banknot'larda özel üç boyutlu multi-tone kağıtlar kullanılmıştır. Gümüş renkli güvenlik şeritlerinde saydam mikro karakter ve Tayland alfabesi ile yazılmış " 80. doğum günü " ifadesi bulunmaktadır. Ultraviyole ışık altında beliren, özel kırmızı mürekkep ile basılmış alfabetik kodlar ve seri numaraları, Tayland Maliye Bakanı ve Valisinin imzaları bulunmaktadır.

Paranın ön yüzüne ait bilgiler :

   Üçlü olarak basılan ( kesilmemiş Banknot şeklinde ) Banknot’un ön yüzünde, 1 Baht, 5 Baht ve 10 Baht bulunmaktadır. Her Banknot farklı dönemlerin önemli olaylarını simgelemektedir. 


   1 Baht’lık Banknot’ta Kral Bhumibol Adulyadej’in gençliğinden bir portre bulunmaktadır. Arka planda Kral’ın 1950 yılında taç giyme töreninden bir kare tasvir edilmiştir.


   5 Baht’lık Banknot’ta yine Kral Bhumibol Adulyadej’in gençliğinden üniformalı bir portre bulunmaktadır. Arka planda Kral’ın 1963 yılındaki 3. Kraliyet yıl dönümü nedeni ile yapılan törenden bir kare olan, Kral’ın askeri alay eşliğinde yürüyüşü tasvir edilmiştir.


   10 Baht’lık Banknot’ta Kral Bhumibol Adulyadej’in gençliğinden bir portre bulunmaktadır. Arka planda Bangkok’daki Ananda Samakhom Throne Konağından Kral’ın halka seslenişi tasvir edilmiştir.



Paranın arka yüzüne ait bilgiler :


   Altın sarısı tonlarında, dikey olarak tasarlanmış Banknot’un arka yüzünde, Kral’ın gençliğinden 2006 yılına kadar geçen sürede gerçekleştirdiği önemli Kraliyet faaliyetleri ve ziyaretlerinden çeşitli anlar tasvir edilmiştir.


Paranın basım tarihi : 28 Kasım 2007


Paranın ebatları : 229 mm x 147 mm


   Bir önceki yazımız 2006 yılında basılan 60 Baht’lık hatıra parası hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder