20 Şubat 2014

2006 yılında basılan 60 Baht’lık hatıra parası

   2006 yılında basılan 60 Baht’lık hatıra parası, Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej’in tahta çıkmasının 60. yıl dönümü olması nedeni ile Tayland Bankası ( Bank of Thailand ) tarafından basılmıştır.

   Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej Rama IX ( 9.Rama ) Tayland'ın 9. Kralıdır bu yüzden bu 100 Baht'lık özel gün parasından 9.999.999 ( Dokuz milyon dokuzyüz doksan dokuzbin dokuzyüzdoksandokuz ) adet basılmıştır.


   Banknot'un eninin 81 mm. olarak tasarlanması 8+1 toplama sonucunun 9'u vermesinden kaynaklanmaktadır. Buradaki 9 rakamı Bhumibol Adulyadej'in 9. Kral (Rama 9) olduğunu ifade etmektedir. Banknot'un boyunun 162 mm. olarak tasarlanması ise 1+6+2 toplama sonucunun yine 9'u vermesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca basılan Banknot'ların seri numaraları 9. Kral ( 9. KİNG ) anlamını ifade eden 9K seri numarası ile başlatılarak basılmıştır. 


Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 


   Turuncu tonların hakim olduğu Banknot’un ön yüzünde, Kraliyet Taht’ında oturan Majesteleri Kral Bhumibol Adulyadej ait portre bulunmaktadır. Ayrıca turuncu renk Tayland kültüründe Kral'ın doğum gününü ve Kral'ı sembolize etmektedir. Portrenin sağ üst köşesinde mavi renkli Kral’ın altıgen monogramı bulunmaktadır. Sol üst köşede Garuda (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) amblemi, sağ üst köşede ise Kral’ın mührü yer almaktadır. Banknot'a ait bir ilginç özellik ise Kral'ın portresinin mikroskobik ölçekte tasarlanmış " çiçek açmış lotus " motiflerinden yapılmış olmasıdır. Ayrıca paranın sağ ve solunda bulunan 60 rakamalarında yine mikroskobik ölçekte yazılmış " Kralımız çok yaşa " sözü bulunmaktadır.



Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 


   Açık kırmızı ve açık yeşil tonlarının hakim olduğu Banknot’un arka yüzünde, Majesteleri Kral Bhumibol Adulyadej’in Nakon Nayok ilinde yaşayan halkı ziyareti resmedilmiştir. Arka planda ise Khun Dan Prakan Chon Dam barajı ve pirinç tarlalarında çalışan insanlar tasvir edilmiştir.


Paranın basım tarihi : 9 Haziran 2006


Paranın ebatları : 81 mm x 162 mm


   Bir önceki yazımız 2004 yılında basılan 100 Baht’lık hatıra parası hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder