20 Şubat 2014

2004 yılında basılan 100 Baht’lık hatıra parası

   2004 yılında basılan 100 Baht’lık hatıra parası, Kraliçe Sirikit’in ( 1932-2014 yılında halen yaşamaktadır ) 72. doğum günü için Tayland Bankası ( Bank of Thailand ) tarafından basılmıştır.

   Zengin renkli Banknot tasarımı, Kraliçe Sirikit’in renkli kişiliğini, fiziksel ve zihinsel enerjisini sembolize etmektedir.


   Banknot'un eninin 72 mm. olarak tasarlanması Kraliçe Sirikit'in 72. yaş günü olması ve 7+2 toplama sonucunun 9'u vermesinden kaynaklanmaktadır. Buradaki 9 rakamı 9. Hanedanı temsil etmektedir. Banknot'un boyunun 162 mm. olarak tasarlanması ise 1+6+2 toplama sonucunun yine 9'u vermesinden kaynaklanmaktadır. 7.299.999 ( Yedi milyon İkiyüz doksan dokuzbin dokuzyüzdoksandokuz ) adet basılan özel gün parasının basım adedi yine Kraliçe'nin 72. doğum günün ve 9. Hanedanı temsil etmektedir.


   Üç boyutlu, multi-renkli özel kağıda basılmış Banknot ışığa tutulduğunda Kraliçe Sirikit'in başının üzerinde bir hare gözükür.


Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 


   Farklı tonlarda kırmızı ve kahverengi renklerin hakim olduğu Banknot’un ön yüzünde bulunan ana unsurlar; Tayland Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutanı üniforması ile Kral Bhumibol Adulyadej ve Kraliçe Sirikit’in portresidir. Dikey yönde basılan 100 Baht’lık özel gün parasında Kraliçe Sirikit otururken, Kral ise Kraliçe’nin yanında ayakta poz vermiş şekilde tasvir edilmiştir. Paranın alt köşesinde Tayland rakamları ile 100, paranın üst köşesinde Latin rakamları ile 100 yazmaktadır. Paranın üst kısmında ise Kraliyet Garuda (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) amblemi bulunmaktadır.



Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 


   Açık mavi renklerin hakim olduğu Banknot’un arka yüzünde, Kraliçe Sirikit’in gençliğinden bir boy portresi bulunmaktadır. Kraliçenin başındaki taç, 9 taşlı ve Kral Bhumibol Adulyadej'in Kraliyet madalyasının bulunduğu özel bir taç'tır. Arka planda Kraliçe'nin taç giyme töreninden bir an ve Kraliçe'nin büyük kızı Prenses Uboi Ratana'nın resimleri tasvir edilmiştir.


Paranın basım tarihi : 4 Ağustos 2004


Paranın ebatları : 72 mm x 162 mm


   Bir önceki yazımız 2002 yılında basılan 100 Baht’lık hatıra parası hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder