5 Mart 2014

İngiltere tarafından basılan 2. Seri Tayland paraları

   6. Tayland Kralı Vajiravudh’un ( Rama VI Krallık dönemi : 1910-1925 ) döneminde Londra’daki “ Thomas De La Rue & Company Limited ” şirketi tarafından 1925 yılında basımına başlanan 2. Seri Tayland paraları 1 Baht, 5 Baht, 10 Baht, 20 Baht, 100 Baht ve 1,000 Baht’lık bankonatlar olarak basılmıştır.

   İki tipte basılan paraların ön yüzlerinin orta alt kısmında bulunan imza alanındaki yazılar farklı basılmıştır. Bu yazıların farklılığı nedeni ile taamen aynı renk ve tasarıma sahip paralar tip 1 ve tip 2 olarak adlandırılmıştır.

   2. seri banknotlarda, Guilloche Design olarak adlandırılan, oldukça hassas, karmaşık ve birbirini tekrar eden desen tasarımlarından oluşan ince detay çizimleri bulunmaktadır.

   Thomas De La Rue tarafından 1 Baht, 5 Baht, 10 Baht, 20 Baht, 100 Baht ve 1,000 Baht olarak basılan 6 çeşit banknotun renkleri ve ön yüzlerinde yer alan resimler ise;

   1 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda mavi, sarı ve yeşil renklerde basılmıştır. Banknot’un sağ alt köşesinde Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü, sol üst köşesinde Garuda amblemi (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) bulunmaktadır.

   5 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda kahverengi ve yeşil renklerde basılmıştır. Banknot’un sağ alt köşesinde Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü, sol üst köşesinde Garuda amblemi (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) bulunmaktadır.

   10 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda toprak kırmızısı renklerinde basılmıştır. Banknot’un sağ alt köşesinde Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü, sol üst köşesinde Garuda amblemi (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) bulunmaktadır.


   20 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda yeşil renkte basılmıştır. Banknot’un sağ alt köşesinde Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü, sol üst köşesinde Garuda amblemi (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) bulunmaktadır.

   100 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda mavi ve yeşil renklerde basılmıştır. Banknot’un sağ alt köşesinde Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü, sol üst köşesinde Garuda amblemi (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) bulunmaktadır.

   1,000 Bahtlık kağıt paranın ön ve arka yüzü çeşitli tonlarda kahverengi ve kırmızı renklerde basılmıştır. Banknot’un sağ alt köşesinde Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü, sol üst köşesinde Garuda amblemi (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) bulunmaktadır.


Paraların arka yüzlerine ait bilgiler : 

   Tüm banknotların arka yüzlerinde, Kraliyet çiftçilik alayı ( Royal Ploughing Procession ) Seromonisinden bir tasvir bulunmaktadır.Banknotların sağ taraflarında Latin rakamı ile, sol taraflarında Tay rakamı ile banknotların değerleri yazmaktadır.

   Bir önceki yazımız 3. Seri Tayland parası 20 Baht hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder