5 Mart 2014

3. Seri Tayland parası 20 Baht

   İngiltere, Londra’daki Thomas De La Rue Ltd. şirketi tarafından 1935 tarihinde çıkartılan, 3. Seri Tayland parası 20 Baht, 76 mm x 138 mm ebatlarındadır.

   3. seri banknotlar, Kral Pradhipok’un Tattan çekilip 2 Mart 1935’de henüz 10 yaşındayken Tahtın sahibi olan Prens Ananda Mahidol zamanın’da basılmıştır. Bu seri aynı zamanda Tayland tarihinde kağıt paralar üzerine ilk Kral portresinin basıldığı banknotlardır.

20 Bahtlık kağıt paranın ön yüzlerine ait bilgiler : 

   Çeşitli tonlarda yeşil renklerin kullanıldığı 20 Baht’lık banknotun ön yüzünde, 8. Tayland Kralı Ananda Mahidol’un ( Rama VIII 1935-1946 ) genç yaşta resmedilmiş portresi bulunmaktadır.Paranın sağ alt köşesinde Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü yer almaktadır. Banknotun üst orta merkezinde Garuda sembolü (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) bulunmaktadır. Garuda sembolünün sağında ve solunda kırmızı mürekkeple yazılmış banknot’un seri numaraları yer almaktadır. Banknotun sol alt köşesinde Latin, sağ üst köşesinde ise Tay rakamı ile yazılmış 20 rakamı bulunmaktadır. Paranın arka planında ise Ping Nehri’nin (Mae Ping River ) üzerinde tasvir edilmiş bir köyün resmi bulunmaktadır.


20 Bahtlık kağıt paranın arka yüzlerine ait bilgiler : 

   Çeşitli tonlarda yeşil renklerin kullanıldığı 20 Baht’lık banknotun arka yüzünde, 2. Kral Buddha Loetla Nabhalai tarafından Bangkok’da 1827-1828 yıllarında inşa ettirilen Phra Samut Chedi ( Phra Chedi Klong Nam olarakda bilinir ) tapınağının resmi bulunmaktadır. Banknotun sağ üst köşesinde Latin rakamı ile, sol üst köşesinde Tay rakamı ile 20 rakamı yer almaktadır. Banknotun alt orta merkezinde Tayca olarak sahte para basmanın cezası hakkında bilgi yazmaktadır.

Paranın çıkış tarihi : 1935

Paranın ebatları : 76 mm x 138 mm

   Bir önceki yazımız 3. Seri Tayland parası 10 Baht hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder