3 Mart 2014

8. Seri Tayland paraları

   1945 yılının Ağustos ayında sona eren Büyük Doğu Asya Savaşı ( Greater East Asia War ) sonunda Tayland Hükümeti para bastırmak için Londra’daki Thomas De La Rue & Company Limited Şirketi ile temasa geçmiştir. Ancak çeşitli savaş politikaları nedeni ile İngiltere, Tayland Hükümetine para basımı konusunda yardımcı olamamıştır. Bunun üzerine Amerika Hükümeti ile irtibata geçen Tayland, para basım işlerini Amerika’ya vermiştir. 

   Boston’da Tudor Press Company Şirketi tarafından 1946 yılında 1 Baht, 5 Baht, 10 Baht, 20 Baht ve 100 Baht olarak basılan 8. Seri Tayland paralarından toplam 327 milyon adet basılmıştır.

   Tüm banknotların ön yüzlerinde 8. Kral Ananda Mahidol’un ( Rama VIII 1935-1946 ) genç yaşta resmedilmiş askeri üniformalı portresi bulunmaktadır. Banknotların sol alt ve sağ üst köşelerinde Latin rakamı ile banknotların değerleri, sol üst köşelerinde Garuda amblemi (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) sağ alt köşelerinde ise Hinduizm tanrısı, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü yer almaktadır.


   Banknotların arka yüzlerinde ise mermer bir kaide üzerinde duran Anayasa'nın resmi ve hemen altında Tayca olarak sahte para basmanın cezası hakkında bir bilgi yazmaktadır.

   Bir önceki yazımız 9. Seri Tayland parası 100 Baht hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder