20 Şubat 2014

2000 yılında basılan 500.000 Baht’lık hatıra parası

   2000 yılında basılan 500.000 Baht’lık hatıra parası, Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej ve Kraliçe Sirikit’in evliliklerinin 50. yıl dönümü olması nedeni ile Tayland Bankası ( Bank of Thailand ) tarafından basılmıştır. Aynı günde basılan 50 Baht’lık Banknot ile aynı ebat ve karakteristik özelliklere sahiptir.

    500.000 Baht’lık Banknot ayrıca dünyada basılan en büyük değere sahip Banknot olma ünvanını da kazanmıştır. Banknot'ta çoğunlukla sarı rengin tonlarının kullanılması, Majesteleri Kral Bhumibol Adulyadej'in doğum günü ve evlendiği günü sembolize etmektedir. Kraliçe'yi sembolize eden mavi renk ise yer yer Banknot'un ön ve arka yüzünde kullanılmıştır.

   Banknot'un 126 mm x 205 mm 'lik ebatı Tayland Banknotları içinde kullanılan en büyük ebat'tır. Bu ebatlar 1902 yılında Kral Rama V tarafından basılan ilk Banknot'lardan alınmıştır.

Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 


   Sarı rengin ağırlıklı olarak kullanıldığı Banknot’un ön yüzünde, Majesteleri Kral Bhumibol Adulyadej ve Kraliçe Sirikit’in üniformalı resimleri yer almaktadır. Arka planda Kraliçe’nin taç giyme töreni tasvir edilmiştir. Paranın sağ üst köşesinde Kraliçe Sirikit’in monogramı bulunmaktadır. 



Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 


    Sarı rengin ağırlıklı olarak kullanıldığı Banknot’un arka yüzünün köşelerinde, Majesteleri Kral Bhumibol Adulyadej ve Kraliçe Sirikit’in düğün töreninden bazı kareler resmedilmiştir. Paranın ortasında yer alan resimde ise Kraliçe Sirikit’in büyükannesi, Kral ve Kraliçe’nin resmi bulunmaktadır.


Paranın basım tarihi : 8 Mayıs 2000


Paranın ebatları : 126 mm x 205 mm


   Bir önceki yazımız 2000 yılında basılan 50 Baht’lık hatıra parası hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder