10 Mart 2014

Tayland'da pazarlık

   Tayland kültüründe aslında pazarlık yoktur. Son yıllarda Tayland Turizm sektörünün gelişmesi ile beraber ülkeye pek çok turist gelmeye başladı. Farklı kültürlerdeki turistlerin gelmesi ile beraber Tayland'ın turistik bazı şehir ve sayfiye yerlerinde yaşayan Tay halkı da artık pazarlık yapan turistlere indirim yapmaya başladı.

   Bazı farklı kültürlerde olduğu gibi Türk kültüründe'de yeri olan pazarlık bizler için önemlidir. Hepimiz bir ürün alırken, alışveriş yaparken pazarlık etmeyi severiz. Bundan yaklaşık 6-7 yıl öncesine kadar yani 1997-98 lere kadar Tayland'da pazarlık yapılmıyordu ancak şimdilerde Bangkok, Pattaya, Phuket, Samui gibi pek çok şehir ve tatil yöresinde artık pazarlık yapmak mümkün. 

   Büyük şehirlerin dışında, turistin az bulunduğu daha kırsal kesimlerde, köy hayatının olduğu bölgelerde pazarlık yapmak şu an için mümkün değildir. Zaten eğer Tayland'ın kırsal kesimlerini ziyaret edecekseniz pazarlığa ihtiyaç duymazsınız çünki bu bölgelerde fiyatlar zaten oldukça düşüktür.


   Konu Tayland'da pazarlıktan açılmışken, Tayland'dı ziyaret edenlerin yanlış edindiği "kazıklanma" veya "kazık yeme" konusuna da değinmek istiyorum. Çoğunlukla Tayland insanı ticarette dürüsttür. ( İstisnalar tabi ki olacaktır ) Dürüst olmayan bir satıcıya rastlamış olsanız bile ödeyeceğiniz fazladan meblağ en çok 40 ila 60 Baht arasında olacaktır. Genel anlamda zaten fiyatların düşük olduğu Tayland'da örneğin çarşıdan bir T-Shirt'ü 200 Baht'a aldığınızı düşünelim. Aynı T-Shirt'ü bir başka satıcıda en ucuz 180 Baht veya belki düşük bir ihtimal ile 160 Baht'a bulabilirsiniz. Dolayısı ile bu tip alışverişlerde en fazla 40 Baht gibi bir rakam fazladan ödemiş olursunuz. Bu da aslında kazıklanma değil, serbest piyasa ekonomisidir. 

   Bir önceki yazımız Tayland bankacılık sektörü hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder