15 Şubat 2014

Tayland Darphanesi

   Khlong Luang District - Pathum Thani‎’de bulunan Tayland Darphanesi, Tayland Hazine Bakanlığına bağlı bir alt birimdir. Bu gün Bangkok’da bulunan Tayland Kraliyet Sarayı’nda (Grand Place) 1858 yılında inşaasına başlanan, tuğladan yapılmış 2 katlı ilk Darphane binası, Kral Rama 4 tarafından 1860 yılında açılmıştır.

   1875 yılında Tayland ekonomisi ve ticaretinin gelişmesi ile ihtiyaçlara cevap veremeyen Darphane yer yetersizliğinden dolayı bu gün Wat Phra Kaew Müzesi olarak tanınan binaya taşınmıştır. Kral Rama 5 tarafından kurulan yeni Darphane binasında eski ve yıpranmış makinelerin yerini yüksek kapasiteli üretim yapabilen buharlı para basma makineleri almıştır. Darphane 27 yıl faaliyetlerini burada sürdürmüş ve ardından 1902 yılında Chaofah Road’a taşınmıştır.

   4 Şubat 1902 yılında açılış töreni yapılan 3. Darphane ilk kez altın üretimine başlamış ve 70 yıl faaliyetlerini sürdürdükten sonra tekrar taşınmıştır.

   25 Ağustos 1972 yılında faaliyete geçirilen 4. darphane yaklaşık 11 dönümlük bir alan üzerine kurulmuştur. 2001 yılına kadar kullanımda kalan Darphane Tayland’ın ekonomik açıdan gelişmesi ve para talebini daha iyi karşılamak amacı ile kapatılıp, yerine bu gün Pathum Thani’de bulunan 5. Darphane açılmıştır.

   Günümüzde Tayland, dünya çapında ticaret hacmini geliştirmiş, ekonomik açıdan ferah bir ülkedir. Tüm bu gelişimlere bağlı olarak Tayland’ın para kapasitesini arttırması ve talebi karşılayabilmesi için 2 Temmuz 2003 tarihinde 5. Darphane kurulmuştur. 


   Prenses Maha Chakri Sirindhorn tarafından resmi açılışı gerçekleştirilen bu gün ki Darphane yaklaşık 126 dönümlük bir alana kurulmuştur.

   Tayland Darphanesi günümüzde Taylan'ın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasite ve makine parkuruna sahiptir. Tüm madalya, nişan, hatıra paraları, özel ve gündelik paralar bu Darphane'de üretmektedir.

   Tayland Darphanesi aynı zamanda el sanatları ve süslemeleri ile de tanınmaktadır. Darphane’nin her katı son derece deneyimli, el sanatı ustaları tarafından ince ince süslenmiştir. Darphane, Tayland tarihçesi hakkında bilgi yaymak ve Tayland kültürünü daha ileri ki dönemlere taşıyabilmek amacı ile kurulmuş bir öğrenme merkezine de sahiptir. 

   Bu merkezde; kalıcı sergi alanı, multivizyonlu sergi salonu, para sergi bölümü, Tayland tarihi ile ilgili sergi bölümü, günümüzde kullanılan para, madalyon ve nişanların sergilendiği modern sergi bölümü, hatıra paraları sergisi, yabancı paralar sergisi, para üretimini tanıtan ayrıca Darphane'nin bir bölümünün’de ziyaretçilere gösterildiği para üretimi hakkında bilgiler veren Darphane sergisi bölümleri bulunmaktadır.

   Bir önceki yazımız Tayland'da bozuk paraların üretimi hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder