2 Mart 2014

9. Seri Tayland parası 5 Baht

   İngiltere Londra’daki Thomas De La Rue Ltd. şirketi tarafından 1948 tarihinde çıkartılan, 9. Seri Tayland parası 5 Baht, 76 mm x 136 mm ebatlarındadır.

   9. seri banknotlar, 9 Haziran 1946 da tahta gelen 9. Kral Bhumibol Adulyadej ( Rama IX ) portre ve resimlerinin kullanılmaya başlandığı ilk para serisidir. Ayrıca 9. seri banknotlar 4. seri banknotlar ile büyük benzerlikler taşımaktadır. 9. seri banknotların renk, tema ve tasarımları 4. seri banknotlar ile oldukça benzer şekilde basılmıştır.


Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 


   Çeşitli tonlarda gri renklerin kullanıldığı 1 Baht’lık banknotun ön yüzünde, geçmişi MÖ. 4. yüzyıla kadar dayanan, Phra Pathom Chedi tapınağı’nın resmi bulunmaktadır. Banknotun sol tarafında 9. Kral Bhumibol Adulyadej’in ( Rama IX 1927-2014 yılında halen yaşamaktadır ) Chakri üniformalı portresi ve altında 5 rakamı yer almaktadır. Orta üst merkezde yer alan Garuda amblemi’nin (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) solunda ve sağında kırmızı renkli seri numaraları bulunmaktadır. Banknot’un sağ alt köşesinde ise bir Hinduizm tanrısı olan, mitolojik üç başlı beyaz fil Erawan’ın ( Airavata ) sembolü yer almaktadır.



Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 


   Ön yüzdeki gibi çeşitli tonlarda gri renklerin kullanıldığı 5 Baht’lık banknot’un arka yüzünde, Bangkok’daki Dusit Sarayı içinde yer alan Anantasamakom Throne Hall isimli resepsiyon salonunun resmi bulunmaktadır. Neo Klasik tarzda inşa edilmiş salon günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Resmin hemen altında ise Tayca olarak sahte para basmanın cezası hakkında bilgi yazmaktadır.


Paranın çıkış tarihi : 1948


Paranın ebatları : 76 mm x 136 mm


   Bir önceki yazımız 9. Seri Tayland parası 1 Baht hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder