20 Şubat 2014

1996 yılında farklı bir tasarımla basılan 500 Baht’lık hatıra parası

   1996 yılında farklı bir tasarımla basılan 500 Baht’lık hatıra parası, Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej’in tahta çıkmasının 50. yıl dönümü olması nedeni ile Tayland Bankası ( Bank of Thailand ) tarafından 1.000.000 ( Bir milyon ) adet basılmıştır. 

   1996 yılı Tayland'da, 9 Haziran 1946 yılında Taht'a geçen Kral Bhumibol Adulyadej’in "Altın Jubilesi" olarak adlandırılır. Bu yüzden paranın renklerinde ağırlıklı olarak altın sarısı renkleri kullanılmıştır.


   Banknotların seri numaralarının önündeki " 50 " rakamı Kral'ın saltanatının 50. yılını, 9 ile devam eden rakam ise Chakri hanedanı'nın 9. saltanatını temsil etmektedir.

   171 mm. olarak çıkartılan Banknotun boy ölçüsü ise 1+7+1=9 sonucundan yola çıkılarak ebatlandırılmıştır. Buradaki 9 sonucu Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej’in 9. Tayland Kralı olmasını temsil etmektedir.

Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 


   Sarı ve gri renklerin kullanıldığı Banknot’un ön yüzünde, Kral Bhumibol Adulyadej’in ( Rama IX 1927-2014 yılında halen yaşamaktadır ) resmi tören ve günlerde Kraliyet alayında kullanılan Rajayan Phudtan Thong Tahtında otururken tasvir edilmiş portresi bulunmaktadır. Banknot'un sağ üst köşesinde ters baskı olarak yapılmış, Kral'ın monogramı yer almaktadır. Kral'ın portresinin arka fonunda bulunan yuvarlak ışık hüzmesi şeklindeki amblemde 76 adet hüzme bulunmaktadır. Bu hüzmeler Tayland'ın 76 ilini temsil etmektedir.



Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 


   Sarı ve gri renklerin kullanıldığı Banknot’un arka yüzünde, Kral Bhumibol Adulyadej elinde bir harita ve boynunda asılı bir fotoğraf makinesi ile zirai bir proje üzerinde çalışırken tasvir edilmiştir. Banknot'un arka planında ise yine Kral’ın çeşitli şehirlerde başlattığı su kaynaklarını geliştirme, toprağın korunması, sosyal ve ekonomik kalkınma, çevre kalitesinin iyileştirilmesi gibi çeşitli zirai projelerden bazı görüntüler yer almaktadır. Banknot'un sol üst köşesinde ters baskı olarak yapılmış, Kral'ın monogramı yer almaktadır.


Paranın basım tarihi : 9 Temmuz 1996


Paranın ebatları : 91 mm x 171 mm


   Bir önceki yazımız 1996 yılında basılan 500 Baht’lık hatıra parası hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder