19 Şubat 2014

1996 yılında basılan 50 Baht’lık hatıra parası

   1996 yılında basılan 50 Baht’lık hatıra parası, Kral Bhumibol Adulyadej’in Tahta çıkmasının 50. yıl dönümü olması nedeni ile Tayland Bankası ( Bank of Thailand ) tarafından basılmıştır.

Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 


   Çeşitli tonlarda mavi, mor ve sarı renklerin hakim olduğu Banknot’un ön yüzünde, Kral Bhumibol Adulyadej’in portresi bulunmaktadır. 50 Baht’lık hatıra parası, 1985 yılında basılan 13. serinin 50 Baht’lık Banknot’u ile aynı ebat ve karakteristik özelliklere sahiptir. Ancak 1996 yılında basılan bu özel gün parasında renkler değiştirilmiştir. 13. seri 50 Baht’lık Banknotların arka fonu beyaz iken hatıra parasında mavi tonlar kullanılmıştır. Banknot'un sol tarafında yer alan beyaz alanda Kral'ın portresinin olduğu bir gölge tasarımı yapılmıştır. Tasarımın hemen üzerinde ise Garuda (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) amblemi bulunmaktadır. Paranın orta alt bölümünde bir gül tasarımı bulunmaktadır. Aynı gül tasarımı Bangkok'daki Emerald Buddha tapınağının Rajapongsanusorn Hall isimli binasındaki pencerelerde'de kullanılmıştır.



Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 


   Ön yüz ile aynı renklerin kullanıldığı Banknot’un arka yüzünde, Kral Prajadhipok’un ( Rama VII 1893-1941 ) Taht üzerinde portresi bulunur. Arka planda ise Meclis binasının resmi bulunmaktadır. Paranın sağ üst köşesinde Garuda (Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık) amblemi kullanılmıştır. 50 Baht’lık hatıra parası, 13. serinin 50 Baht’lık Banknot’u ile aynı ebat ve karakteristik özelliklere sahiptir.


Paranın basım tarihi : 3 Aralık 1996


Paranın ebatları : 72 mm x 144 mm


   Bir önceki yazımız 1995 yılında basılan 10 Baht’lık hatıra parası hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder