19 Şubat 2014

1987 yılında basılan 60 Baht’lık hatıra parası

   1987 yılında basılan 60 Baht’lık hatıra parası, Kral Bhumibol Adulyadej’in ( Rama IX 1927-2014 yılında halen yaşamaktadır ) 60. doğum günü için, kare şeklinde 60 Baht’lık Banknot olarak Tayland Bankası ( Bank of Thailand ) tarafından basılmıştır.

   159 mm x 159 mm ebatlara sahip bu 60 Baht'lık Banknot Güney Doğu Asya'da basılan en büyük ölçülere sahip Banknot olma özelliğine sahiptir. 9.999.999 ( Dokuz milyon dokuzyüz doksan dokuzbin dokuzyüzdoksandokuz ) adet basılan hatıra parasının basım adedi ise 9. Kral Bhumibol Adulyadej'i sembolize etmektedir.

Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 


   Açık kırmızı ve açık kahverengi tonlarının hakim olduğu Banknot’un ön yüzünde, Kral Bhumibol Adulyadej Taht’ta otururken resmedilmiştir. Kral’ın üzerinde bulunan kıyafetler Tayland’ın Silahlı Kuvvetler üniformasıdır. Kral Bhumibol Adulyadej aynı zamanda Tayland’ın Silahlı Kuvvetler Komutanı ünvanına sahiptir. Banknot'un sağ üst köşesinde yer alan yuvarlak monogram içinde elinde kılıç ile tasvir edilmiş heykel resmi bulunmaktadır. Bu antik heykel Chakri Hanedanlığı ve Kral Bhumibol Adulyadej'i simgelemektedir. Sol tarafta yer alan yeşil renkli amblem " Doğruluğun gücü " anlamına gelir ve Hükümdarın gücünü simgelemektedir.



Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 


   Açık kırmızı ve gri tonların hakim olduğu Banknot’un arka yüzünde, Kraliyet toplantısından bir an canlandırılmıştır. Resimde Kral Bhumibol Adulyadej, Kraliçe Sirikit, Prenses Maha Vajiralongkorn, Prenses Maha Chakri Sirindhorn, Prenses Chulabhorn ve etrafına oturmuş Kraliyet çalışanları görülmektedir.


Paranın basım tarihi : 8 Aralık 1987


Paranın ebatları : 159 mm x 159 mm


   Bir önceki yazımız Tayland parası'nın tarihi hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder