26 Şubat 2014

16. Seri Tayland parası 50 Baht

   Tayland Bankası tarafından 24 Haziran 2011 tarihinde bildirimi yapılıp, 18 Ocak 2012 tarihinde çıkartılan 16. Seri Tayland parası 50 Baht, 72 mm x 144 mm ebatlarındadır.

   Farklı dönemlerdeki Tayland Krallarını yüceltmek ve sahteciliği önlemek adına çıkartılan 50 Baht’lık yeni banknot’ta ileri teknoloji kullanılarak çeşitli güvenlik önlemleri alınmış ve uzun süreli kullanım için daha kaliteli kağıt kullanılarak basılmıştır.

   Işığa tutulduğunda gözüken Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej’in bulunduğu filigran, hareket ettirildikçe maviden kırmızıya dönüşen güvenlik şeridi son teknoloji kullanılarak hazırlanmış banknot’a ait en önemli güvenlik önlemleridir.

   Görme engellilerinde düşünüldüğü 50 Baht’lık banknolarda 5 sayısını temsil eden çiçek şeklinde dokunsal işaretler, harf ve rakamlar bulunmaktadır.

Paranın ön yüzüne ait bilgiler : 

   50 Baht’lar için klasikleşmiş mavi rengin koyu ve açık tonlarının kullanıldığı banknot’un ön yüzünde, Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej’in Kraliyet Chakri cübbesi giymiş bir portresi bulunmaktadır. Banknot’un üst merkezinde Garuda amblemi yer almaktadır.


Paranın arka yüzüne ait bilgiler : 

   Ön yüzdeki gibi mavi rengin koyu ve açık tonlarının kullanıldığı banknot’un arka yüzünde, Kral Naresuan Maharat’ın bağımsızlık bildirgesini simgeleyen bir portresi tasvir edilmiştir. Arka planda ise Kral Naresuan’ın Burma savaşı sırasında fil üzerinde tasvir edilmiş resmi bulunmaktadır.

Paranın çıkış tarihi : 18 Ocak 2012

Paranın ebatları : 72 mm x 144 mm

   Bir önceki yazımız 16. Seri Tayland parası 20 Baht hakkında bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder